طرح (شناور پلکانی) تولید کاتالیست اکسیکلریناسیون (K65) بهصورت ۱۲ ماهه با سود پیشبینی شده ۴۰% با بازپرداخت ۴ مرحله تقسیم سود ۱۰% هر سه ماه یکبار
پلی ونیل کلراید (PVC) یکی از پرکاربردترین پلاستیکهای موجود در صنعت محسوب میشود. این ماده در ساخت لولهها، کابلها و سایر ابزارهای ساختمانی کاربرد گستردهای دارد. تقریباً تمامی PVC تولیدی در جهان از طریق فرایند پلیمری شدن ونیل کلراید (VCM) به دست میآید که این مونومر نیز از واکنش اتیلن و کلر و اکسیژن در یک واکنش تحت عنوان oxychlorination حاصل میشود. در این واکنشها از کاتالیست پایه آلومینا با جزء فعال کلرید مس استفاده میشود که به آنها کاتالیست اکسی کلریناسیون میگویند.
فرایندهای ساخت، تولید و عملیاتی کاتالیستها، کاربرد مؤثری در اقتصاد مالی کشورها دارد. بیش از ۹۰% محصولات تولید شده از فرایندهای شیمیایی و بیش از ۲۰ % از مواد صنعتی خاص در تولید کاتالیست و پایههای فلزی قابلاستفاده هستند. در فرایندهای تولید مواد نفتی و سایر محصولات خاص، کاتالیستهای صنعتی کاملاً در تمام مراحل درگیر هستند. امروزه بسیاری از کاتالیستهای موردنیاز صنعت نفت در بخشهای مختلف توسط نیروهای متخصص کشورمان در حال تولید است. شرکت شیمی پژوهان؛ برای اولینبار در ایران کاتالیست استوانهای اکسی کلریناسیون بر پایه گاما آلومینا را برای انجام واکنش اکسی کلریناسیون تولید کرده است. این کاتالیست با اشباعسازی و باورکردن بر روی گاما آلومینا با مس و دیگر افزودنیها تولید میشود. این کاتالیست پس از ارزیابی آزمایشگاه و واحد نیمهصنعتی، با همکاری گروه فرایندی و پژوهشی پتروشیمی بندر امام در سال ۱۳۹۵ برای اولینبار در خط تولید اتیلن دی کلرید (Ethylene dichloride) که ماده اولیه خط تولید PVC است، بارگذاری و مورداستفاده قرار گرفت.
کاتالیستها در چند صنعت مهم استفاده عمده دارند، از جمله این صنایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد: • صنایع پالایشگاهی • صنایع پتروشیمی (پلیمری و غیر پلیمری) • صنایع محیطزیستی • صنایع فولاد اندازه هر کدام از این صنایع در کشور، میزان تقاضای آن نوع خاص کاتالیست را مشخص میکند. در ایران کاتالیستهای پالایشگاهی و پتروشیمی بخش عمدهای از مصرف را شامل میشوند. در حال حاضر در کشور ایران پالایشگاهها و پتروشیمیهای مختلفی وجود دارند که هر یک از آنها بهمنظور تبدیل مواد خام ورودی خود به محصولات با ارزشافزوده بیشتر، نیاز به کاتالیست دارند.
نوع همکاری این شرکت با پتروشیمیهای بزرگ مانند پتروشیمی بندر امام از طریق انعقاد قرارداد است.
در این طرح مخارجی بابت سرمایه ثابت در نظر گرفته نشده است و تمامی هزینهکردها بابت سرمایه در گردش است. همچنین این کسبوکار به بهرهبرداری رسیده است و هزینه قبل از بهرهبرداری ندارد و مخارج شرکت جملگی جزو هزینههای تولید محصول هستند و هزینهای بابت خرید دارایی ثابت و تجهیزات و ماشینآلات صرف نمیشود؛ بنابراین سرمایه در گردش شرکت، همان مواد اولیه، حقوق و دستمزد و فضای کاری و لجستیک است.
محصول این طرح کاتالیست اکسی کلریناسیون بوده که مورداستفاده مصرفکنندگان فعال در صنایع پتروشیمی است و یکی از مشتریان عمده و ثابت این مجموعه، پتروشیمی بندر امام است. ازاینجهت شرکت شیمی پژوهان ناصر خسرو برای این طرح نیازی به هزینه بازاریابی ندارد.
ایران، تنها کشور تولیدکننده کاتالیست اکسی کلریناسیون در غرب آسیا است. این کاتالیست طی سالیان گذشته در انحصار یک شرکت آلمانی قرار داشته و در پی بروز مشکلات در تحویل این کاتالیست از سوی شرکت تولیدکننده، پژوهشگران و متخصصان کشورمان پس از طی مراحل فنی و آزمایشگاهی موفق به بومیسازی آن نمودند که این نوع کاتالیست در مرحله بهکارگیری عملیاتی مشابه نمونه خارجی دارای بازدهی برابری است و هزینه آن ۲۵% خرید خارج است و زمان تحویل آن از یک سال به سه ماه کاهش یافت و صرفهجویی اقتصادی آن بالغ بر ۲۰۰۰۰۰۰ یورو در سال است. شرکت شیمی پژوهان برای اولینبار در ایران کاتالیست استوانهای اکسی کلریناسیون بر پایه گاما آلومینا را برای انجام واکنش اکسی کلریناسیون تولید کرده و همچنین این کاتالیست را بهصورت پودری نیز به بازار عرضه کرده است.
دیدگاهتان را بنویسید